”Alice valde den mindre ormen”

Konsertbesökare och de som sett bilderna från gårkvällen noterade nog att Alice Cooper i sedvanlig ordning hade med sig en orm på scen. Detta är något som ingår i hans kravlista och för Grönans scenpersonal var det bara att leta rätt på en, den ni såg kommer från vår systerpark Kolmården. Vi fick ett snack med Mats, zoologisk chef på Kolmården.

Vem är ormen som var på scen med Alice Cooper?

Ormen är en sydamerikansk kungsboa (Boa constrictor) och hon heter (sedan igår) Alice…tänka sig!

Behövdes det något tillstånd för att ta upp ormen på scen?
För att förevisa levande djur vid ”speciella evenemang”, t.ex. TV-inspelningar och föreställningar, krävs att man följer de djurskyddsföreskrifter som finns för ändamålet. De syftar till att djuret ska tas om hand och förvaras på ett bra sätt och att ansvarig personal har rätt kompetens för ändamålet.

När det sedan gäller exemplar av hotade djurarter, dit boaormar räknas, krävs även att man i förväg anmält evenemanget till länsstyrelsens artskyddshandläggare.

Hur tror du att ormen påverkas av konserten, om alls? Kan den bli stressad på något sätt?
Ormen vistades på scen i ca 2 minuter och hon visade inga stressymptom alls när jag direkt efteråt la tillbaka henne i lådan. Även om man tror att ormar faktiskt kan uppfatta vissa luftburna ljudvågor, trots att de saknar ytteröron, så finns det inga studier som visat att de påverkas negativt av ljud. Alice har dessutom hanterat ormar i 40 år och har ett väldigt bra handlag.

Hur fraktades den till Gröna Lund?
Vi fraktade ormarna standardmässigt, dvs i varsin tygsäck inuti en frigolitlåda. Hade även med en större hane, men Alice Cooper valde den mindre av praktiska skäl.

//Tina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>