Mat på Gröna Lund – ett rent nöje

Säkerheten är viktigast på Gröna Lund. Det handlar inte bara om att ni ska känna er trygga när ni åker i våra attraktioner utan även när ni äter och dricker. På Gröna Lund finns 31 enheter som hanterar livsmedel, så det gäller att vara på tårna!

Ungefär en gång om året gör Miljöförvaltningen inspektioner, oftast oanmälda. Då går de runt och kontrollerar allt, till och med att den lilla silen som sitter i kranen är ordentligt rengjord.

För att upprätthålla livsmedelssäkerheten på bästa sätt har Gröna Lund en ansvarig som bara jobbar med livsmedelshygien. Hon heter Cissi Hanner och går varje morgon en inspektionsrunda till kioskerna och restaurangerna. Under de tre timmar som rundan tar kollar hon allt från städning till att aggregat inte har dammat igen och att kylar och frysar fungerar. Sopskyfflar, listerna i diskmaskinen, lysknapparna och handtag måste också rengöras. Hur ofta gör ni det hemma?

Det ställs stora krav på personalen som hanterar mat. Tänk er själva att hinna städa och se till att allt är snyggt och rent när det är mycket folk i parken. Ibland ordnas städtävlingar för att sporra lite extra. Personalen får inte bära smycken och måste ha hätta för håret. De som jobbar med fritös måste ha heltäckande kläder och heltäckande skor. Nagellack och lösnaglar är inte heller tillåtet. Ni vill väl inte hitta en bit nagel i maten? Tänkte väl det.  

Visste ni att mobiltelefoner är en av de värsta bakteriehärdar som finns? Cissi brukar säga att de är smutsigare än en toalett. Därför får personalen inte ha med sig dem i kioskerna och på restaurangerna.

Förutom städning är det viktigt att ha koll på värmehållningen. Köttfärsen i ”Mexen” får inte ligga för länge och temperaturen kontrolleras flera gånger per dag. En varmkorv får ligga i max två timmar och en hamburgare max en kvart. Därefter måste de slängas. Alla matleveranser kontrolleras vid ankomst. Håller kylvaror inte rätt temperatur skickas de tillbaka. Där är Cissi stenhård!

För att vara riktigt på säkra sidan låter vi Anticimex göra inspektioner två gånger per år. De tar matprover och skickar till ett laboratorium. De tar till och med prover på isen. Det är också ett livsmedel!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>