IAAPA: För att alla är där

IAAPA har ingenting med våra håriga släktingar att göra. Det är – namnet till trots – bransch- organisationen med stort B för nöjesparker runt om i världen. Till IAAPA:s årliga mässa åker traditionsenligt en delegation från Parks and Resorts. En som varit med en herrans massa år är Grönans, och numera hela koncernens, attraktionschef.

Hej Peter Osbeck! Berätta om IAAPA-mässan.
Det är en jätteapparat med seminarier, sociala sam- mankomster och en stor utställning med allt från nallebjörnar och fastfoodmaskiner till berg- och dal- banor.

Varför är vi där?
För att alla är där. Det är den bästa chansen du har under året att knyta nya kontakter och underhålla gamla. Jag har varit där mer än 15 gånger så jag kän- ner väldigt många nu för tiden.

Vad är ditt intryck från årets mässa?
Gröna Lund har fått så mycket press och uppmärksamhet internationellt det senaste året att igenkänningen och respekten för oss var större än någonsin. ACE hade en stor bild av Twister i sin monter och pratade hela tiden om hur glada de var för sitt besök här i somras. På IAAPA:s kick-off en morgon visades en film med New Rides där Twister var med. Då blir man stolt!

Årets snackis förutom Grönan?
Utan tvekan den nya Harry Potter-attraktionen i Universal Studios-parken Island of Adventure. Det är ett helt område som är tematiserat exakt som filmen. En helt unik attraktion. Inne i attraktionen, som är hela Hogwarts-skolan, har de köunderhållning som är hämtad ur böckerna, till exempel levande, talande porträtt. Jag har aldrig sett något liknande och fattar ärligt talat inte hur det går till. Själva attrak- tionen är en fyrarmad, riktigt avancerad industriro- bot där du åker i alla ledder. Du blir jagad av drakar, åker kvast och en massa annat i en omgivning som är en blandning av fysiska miljöer och film. Harry Potter har en enorm impact på hela branschen och har fått självaste Disney att tänka till, men så har den också kostat 2,5 miljarder.

Är det en trend som håller in sig att filmer och attraktioner inspirerar varandra?
Absolut. Disney bygger ju bland annat Cars Land i Kalifornien, och den får säkert efterföljare i andra Disney-parker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>