Nu rekryterar vi 1000 stjärnor

Nu  sätter rekryteringen igång till en utav Stockholms största ungdomsarbetsgivare, där även satsningen på 50-plussare och Unga Funktionshindrade fortsätter i år. Totalt ska ca 1000 tjänster tillsättas innan tivolit kan slå upp sina portar den 27 april.

Nu inleds den stora rekryteringsprocessen inför sommarens säsong på Gröna Lund. Entrévärdar, attraktionsförare, kockar, parkvårdare, bartendrar, speltekniker med mera. Tjänsterna att söka är många och Gröna Lund får normalt in över 10.000 sökningar per säsong till de 1000 tjänster som finns.

I år fortsätter satsningen på samarbetet med Unga Funktionshindrade samt satsningen på rekrytering av personer över 50 år.

– Vi är övertygade om att en mångfald bland våra medarbetare ger oss bättre förutsättningar att ta hand om våra gäster och ge dem ett oförglömligt minne. När vi rekryterar till alla våra parker är det alltid rätt personlighet och rätt engagemang som sätts i första rummet. Tidigare erfarenheter och bakgrund spelar mindre roll då vi alltid utbildar våra nya medarbetare, säger Parks and Resorts rekryteringschef Liza Axén.

Öppna auditions och serviceutbildningar

Alla tjänster går att söka via Parks and Resorts hemsida. Klarar man det första steget blir man kallad till en audition som hålls på Gröna Lund. Blir man sedan erbjuden anställning på tivolit får man en skräddarsydd utbildning i service och värdsskap på Parks and Resorts egna Service Academy. Allt för att medarbetarna ska vara väl förberedda på att ta emot de ca 1,3 miljoner besökarna som väntas till tivolit under sommaren.

Öppet hus på Gröna Lund

I år har Gröna Lund även några dagar med ”öppet hus”. Har man klarat av de första urvalskriterierna på Grönans hemsida, bjuds man in att delta i en kortare gruppaudition där man får berätta om sig själv, spela rollspel eller bjuda på ett litet scenframträdande. Mot slutet av dagen har Gröna Lund förhoppningsvis hittat många engagerade och serviceinriktade personer, som sedan får erbjudande om anställning på tivolit.

– Vi brukar säga att vi inte letar efter CV:n utan att vi skapar dem. Genom att träffa våra kandidater kan vi säkerställa att vi rekryterar rätt personligheter och engamang. Vi vill att alla våra medarbetare ska leverera service i världklass varje gång, säger Parks and Resorts rekryteringschef Liza Axén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>