Gröna Lund – En kärlekshistoria

1924 öppnade Nöjesfältet som drevs av Johan Lindgren på andra sidan Allmäna Gränd. Det blev en bitter konkurrent till Gröna Lund och ägaren Gustaf Nilsson. De båda tivoliägarna mäktade inte ens med att hälsa på varandra om de möttes på gatan.

Men trots grälen familjerna emellan så började kärlek gro mellan Nöjesfältets ägares son John och Gröna Lunds ägares dotter Ninni. På grund av rivaliteten ställde sig inte familjerna positiva till romansen utan de två fick helt enkelt träffas i smyg för att hålla kärleken vid liv.

1940 gick Gustaf och Johan bort med bara två månaders mellanrum.  Året därpå, Luciadagen 1942, kunde Ninni och John äntligen förlova sig och ytterligare ett år senare gifte de sig Oscarskyrkan. Ninni och John drev Nöjesfältet tillsammans tills det stängde. När Ninnis mamma dog fortsatte de att driva Gröna Lund tillsammans och gav parken all sin samlade kärlekskraft som vi tydligt känner än idag när vi vandrar längs med Allmäna Gränd.

Glad alla hjärtans dag till er alla!

Läs fler historier om Gröna Lund här: http://www.gronalund.com/sv/Om-oss/Var-story/

 

En reaktion på “Gröna Lund – En kärlekshistoria”

  1. Och Gröna Lund äger numera det området som fortfarande används som parkering. Vad skall ni ha det till egentligen? Parkeringsintäkter? Jag vet att ni planerade ”Europas häftigaste berg och dalbana” men planerna stoppades eftersom det bor folk alldeles intill. Jag har full förståelse för det, men kunde inte Gröna Lund erbjuda de boende en ny varsin lägenhet?

    Nu vet jag inte vad som menades med ”Europas häftigaste berg och dalbana”, men Blue Fire är precis så stor att den får plats. Det Liseberg snart har byggt färdigt ser dock ut att bli ännu häftigare och det är från samma tillverkare, nämligen Mack Rides. Trånga utrymmen behöver inte vara något större problem. Storleken är inte heller allt, även om loopen i Blue Fire är en av Europas största och LSM är det som gör detta möjligt. Med denna teknik är det möjligt med kanske 6 inversioner på parkeringsytan. När kommer den dagen då Gröna Lund får sin allra första berg och dalbana med inversioner (förutom den som hyrdes 1996)?

    För den som är intresserad så har Liseberg en projektsida om Helix. Det är bara att gå till deras hemsida och klicka där det står HELIX. Där finns det mängder med bilder på hur bygget går. Sen kan ni komma tillbaka hit och tjata lite på Gröna Lund att skaffa sig något lite häftigare…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>