Justice League IAAPA

Ljus framtid för dark rides

I mitt förra inlägg pratade jag om den internationella branschmässan IAAPA som jag besökte för några veckor sedan. Det brukar vara ett ypperligt tillfälle att fånga upp trender. Något som kommer väldigt starkt nu är dark rides.

En dark ride är tematiserad inomhusattraktion där man åker i någon typ av fordon (tänk Blå Tåget) och de blir mer och mer avancerade. Fler och fler parker bygger attraktioner som tidigare bara jättar som Disney och Universal kunde efterfråga. Ett sådant exempel är Justice Leage: The battle for Metropolis 4D som Sally, vår partner i House of Nightmares, bygger åt två Six Flags-parker i USA.
Justice League IAAPA
Kännetecknande för den nya tidens dark rides är kombinationen av 3D- eller 4D-teknik, olika effekter och en åkupplevelse. De första varianterna, till exempel Spiderman och Transformers (båda Universal och båda fantastiska) var i ett plan där du åker i ett förarlöst fordon som följer en slinga i golvet. Fordonet kan snurra och tilta. Ovanpå den sitter en gondol som också rör sig.

Harry Potter: The Forbidden Journey på Universals Islands of Adventure tog det till en ny nivå. Här använde man sig av industrirobotar med fyra armar. I änden på varje arm sitter en gondol. Robotarmen kan röra sig i alla ledder vilket skapar helt nya upplevelser. I stället för att röra sig i ett plan kan gondolen åka omkring fritt i luften. På ett ställe möter man till exempel en eldsprutande drake som kommer rakt emot en. När man närmar sig och känner hettan i ansiktet ”flyr” man genom att dras gondolen uppåt och bakåt. Det är inte utan att man undrar vad som kommer efter detta.

Om jag fick skapa helt fritt hade jag byggt en häftig berg- och dalbana som samtidigt är en dark ride. Där man spränger sig ner i berget för att få till en riktigt bra åkupplevelse och där effekterna är snabba men tydliga som stroboskop, spegeleffekter och eld. Tänk er en gammal gruva med stora rum och trånga korridorer. Hur ser din drömattraktion ut?

Peter Osbeck

Har fått lite frågor sedan förra inlägget och här kommer svar på dem:

Hur länge har du jobbat på Gröna Lund?
Jag har jobbat i 35 år, mer än 40 om jag räknar sommarjobb också.
Hur trivs du med ditt jobb?
Arbetet är fantastiskt, att få vara med om att utveckla attraktioner och miljöer som är både roliga och läskiga för att få små och stora att skratta kan ju inte vara annat.
Vilken är din favoritattraktion på Gröna Lund?
Jag gillar det mesta här men favoriter är Fritt Fall, Jetline, Vilda Musen och Twister. House of Nightmares kommer förstås också att hamna där. Jag vet ju hur det ska bli och det vet inte ni, ha ha.

Fortsätt gärna att ställa frågor!

En reaktion på “Ljus framtid för dark rides”

  1. Jag skulle vilja tipsa om lite läsning här: http://www.vr-coaster.com

    Det kanske skulle vara något för Jetline?

    Eller att ni bygger en helt ny (med inversioner förstås) i ett hus så att ni inte stör omgivningen och lägger till virtual reality för att få den utsikten man inte har inomhus. Parketingen skulle vara en bra plats för detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>