Härligt med ny teknik. Om den används rätt.

Tekniken utvecklas i rasande fart. Berg- och dalbanorna blir större, högre, snabbare och krokigare. Det kanske låter slitet, men jag skulle säga att det finns teknik idag som ger oanade möjligheter. Med linjärmotorer och magnetbromsar som ger möjlighet för tåget att accelerera längs banan (launch), kan man göra helsjuka saker: ge fart när det passar och bromsa in precis så mycket som du vill.

Ta Fritt Fall till exempel. Där accelererar du först och faller sedan i en konstant hastighet. Det finns Fritt Fall-attraktioner där man har placerat ett batteri med magnetbromsar mitt på. Mitt i fallet bromsar du in för att sedan få ny fart och fortsätta falla.

Trots all ny teknik är det faktiskt inte mycket som är nytt under solen. Den första loopen byggdes år 1900 (!) men den var ingen större hit då folk fick väldigt ont i ryggen. Det dröjde ända till 70-talet då den legendariske berg- och dalbanebyggaren Anton Schwarzkopf gjorde loopen lite oval. Åkupplevelsen blev en helt annan och loopen fick sitt genombrott.

Just nu kommer baklängesåkning starkt. Det är inte heller nytt (men väldigt häftigt!). Kolla bland annat in Switchback från Gravity Group, företaget som byggde Twister.

Switchback

Du börjar att åka framlänges som vanligt och åkturen slutar i toppen av en hög spira. Därifrån åker du sedan neråt – baklänges.

Harry G Travers har i sin bok Legends of Terror skildrat någon av dåtidens värstingar. Man kan inte undgå att bli imponerad av vad de kunde bygga redan tidigt 1900-tal, men åkupplevelsen var som sagt inte den bästa. Folk svimmade och bröt revben – inte direkt något vi strävar efter idag.

Crystal Beach Cyclone

Dagens teknik fokuserar just mycket på åkupplevelsen. Magnetbromsarna ger till exempel en mjukare inbromsning (samtidigt som de minskar slitage så de är dubbelfiffiga).

Men personligen tycker inte jag att det är teknik som bygger en bra berg- och dalbana. Inte mycket slår en klassisk bana med just berg och dalar. Faktum är att loopar och korkskruvar kan vara ganska ointressanta. Men så kommer en bana som Outlaw Run på Silver Dollar City i USA.

Outlaw Run

Outlaw Run är en träbana med en ny sorts rälssystem som är tåligare och lättare och tillåter att man kan göra mycket mer än med en klassisk träräls, till exempel korkskruvar.

Banorna som byggs med den tekniken är enastående och har enligt min mening revolutionerat hela branschen. Företaget bakom heter RMC och det är de som konstruerar och bygger Wildfire som öppnar i Grönans systerpark Kolmården.

Vad kommer härnäst? Det är jättesvårt att förutse. Ta Zac-Spin, den sorts berg- och dalbana som Insane är, överraskade nog alla. Framtida attraktioner tror jag dock kommer kombinera olika effekter. Åkturer i mindre vagnar (som Vilda Musen) med interaktivitet där man kan välja väg någonstans i banan. Eller som plötsligt avslutas i ett fritt fall. Ju mindre vagn du har desto fler galenskaper kan du hitta på men tyvärr tappar man i kapacitet.

Vad som än komma skall ser jag fram emot det – så länge åkupplevelsen står i centrum. Vem vet, när vi summerar berg- och dalbanehistorien kanske det ändå är den klassiska banan som vinner.

En reaktion på “Härligt med ny teknik. Om den används rätt.”

  1. hej. jag är 15 år och söker sommarjobb på ett roligt ställe, jag skulle vilja sommarjobba här, jag lär mig fort och är ganska glad hela tiden. jag bor i Norrbotten men vill ”ut i Sverige” jag ska gå restaurang och livsmedel, men vill pröva jobba på en nöjespark och skulle bli hemskt glad om jag fick jobbet,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>