Bygget av Insane 2009

Hur nya attraktioner blir till

Via Facebook och Instagram har jag fått frågan hur det går till när en ny attraktion kommer till, och vem det är som egentligen bestämmer. Det tänkte jag nu försöka redogöra för.

Först måste man veta vilka attraktioner som kan tänkas vara aktuella. Steg ett har därför, under alla 35 år som jag har jobbat, varit de resor jag och mina kollegor gör årligen, ibland flera gånger per år. Då besöker vi olika parker och tillverkare och allt blir till en jättestor bank av bilder, minnen och åkkänslor (kittlar det i magen hamnar det högt på min lista, tänk Lyktan och Fritt fall). Detta samlande av intryck är en ständigt pågående process.

På Grönan är vi en liten grupp som diskuterar och kommer upp med idéer. Eftersom vi vet vad som finns på marknaden och vad som är tekniskt möjligt funderar vi ständigt kring detta. Var kan en attraktion passa? Här gäller det att vara kreativ med kvadratmetrarna. Katapulten fick till exempel plats där det stod en pannkakskiosk, Bläckfisken satte vi på en ponton på vattnet och Vilda Musen byggde vi inuti Jetline. Den attraktionen tar faktiskt ingen plats alls!

När vi kommit fram till en idé som verkar bra gäller det att ta reda på hur mycket det kan kosta och hur det kan se ut. Vi kontaktar tillverkaren och tar reda på vilket arbete som krävs, både av dem och av oss på plats avseende rivning, strömförsörjning med mera. Hinner vi bygga klart till premiär? När allt detta fallit på plats fattar vi ett principbeslut.

Ytterst är det såklart våra ägare som bestämmer. De är också mycket intresserade, involverade och framförallt kunniga. Nästan lika stora berg- och dalbaneentusiaster som undertecknad faktiskt. Styrelsen ska också säga sitt. Blir det go i alla instanser är det bara att sätta igång.

Ibland händer det att en attraktion får ge plats åt en annan. Eclipse står till exempel där Extreme stod tidigare, men det är ytterst sällan en attraktion rivs. Tack vare daglig tillsyn, besiktningar och reparationer är livslängden mycket lång. Ni vet väl att Cirkuskarusellen är över 100 år gammal?

Extreme i Furuvik

Extreme i Furuvik

Extreme står nu i Grönans systerpark Furuvik där den fortfarande gläder gäster varje dag. Gamla Pariserhjulet fick en solig pension på indiska sydkusten. Han som driver parken skickade bilder på den, vilket gjorde mig jätteglad då det är en attraktion jag växte upp med.

Vad tycker ni att vi ska bygga för attraktioner? Eller ta bort?

24 reaktion på “Hur nya attraktioner blir till”

 1. Hej jag undrar om ni skulle kunna ta bort några hus och göra större karuseller typ som jetline mer sånt där
  Kan ni göra flera videos på youtube typ om bygget ni gör nu med det nya spökhuset

 2. Tycker att det var extremt synd att ni tog bort extreme.
  Mer karuseller som liknar den.. snurrade karuseller.. fanns ett tefat på samma ställe som extreme stod på förut. Eller mer berg och dalbanor .

  1. Tefatet, tänker du på Centrox eller Enterprise?

   Kanske lämpligt för det lilla området där det nu bara finns barnattraktioner? Alltså bort med Tuff Tuff och in med en Enterprise eller något i den stilen.

   Gröna Lund skall ju föreställa ett tivoli och inte vara en lekpark för de allra yngsta. För de yngsta finns ju redan karuseller på Skansen och dit kan också det lilla områdets attraktioner flytta så att vi får fler häftigare saker på Grönan.

 3. Tycker att ni borde ta bort kvasten eller lite på barn sidan och bygga någon riktigt stort bergodalbana, som kanonen på liseberg till exepmel.

 4. jag tycker att man borde bygga en ny riktig berg och dal bana lik jetline eller helix som står på Liseberg!

 5. Ta bort Rockjet. Den gör ingenting och är ofta avstängd på grund av tekniska fel ändå..!Ersätt den med något annat

 6. Bort med kvasten och rock-jet. En till berg och dalbana skulle ju vara trevligt, finns det ingen plats för det på marken så kan man alltid göra någon mindre på ett hustak precis som runt om i de stora städerna i USA. Tror att mycket hänger på att utnyttja luftutrymmet.
  Jag är ju en som gillar höga attraktioner med svängar och inte bara rakt ner, skulle atmosphere vara lika hög fast insane liknande så skulle den ligga på nr1 ^^
  Vanliga snurr grejer gillar jag också fast rock-jet är för jämn och inte tillräckligt snabb, så pop-Expressen är lätt en av mina favoriter, det finns ju bläckfisken och som sagt pop-Expressen men det skulle inte skada med fler :P

 7. Hej
  Vet inte hur nerlagt skeppsholms viken är, men då skulle ni kunna flytta vissa delar av de mindre ljudstörande attraktionerna och bygga en värsting bergsby med loop och skruvar. Tycker det som fattas på Gröna som annars är ett bra nöjesfält med blandade attraktioner.. Men då måste gamla jetline bort samtidigt för den nya.

 8. En berg och dalbana som Helix tycker jag att Gröna Lund borde skaffa.

  Helix på Liseberg är stor, men på parkeringen får det plats mer än vad man tror. Gröna Lund hyrde Thriller sommaren 1996 och enligt SCN har den nästan 1 km räls. Helix är 1.4 km. Utnyttjar man hela parkeringsytan så tror jag att man kan få in 2 km berg och dalbana eller två på vardera 1 km räls. Naturligtvis fyllda med loopar och skruvar…..

  Inne på Grönan så kan man ju ta bort Kvasten och kanske ha någon berg och dalbana typ Kanonen på Liseberg.

  Men vad kan man göra lite snabbt sådär innan man hinner få någon berg och dalbana? Jo jag skulle föreslå att ni hyr Olympia Looping en säsong. Den står nerpackad någonstans i Tyskland och rykten säger att den skall säljas. Eller så tar ni hit Thriller (som inte gör något alls just nu utan bara står och rostar i Mexico). Den kan moderniseras och göras bättre än någonsin!

  1. Jag tycker också att ni borde göra en bergochdalbana som går över hela grönlund. Kvasten tycker jag är skön och vill gärna ha kvar den men det jag skulle vilja mest var att ni byggde ut den så att det är lite mer nedförsbackar och att den går över hela grönalund. Kvasten är extra rolig efter som man sitter med hängande fötter, så bygg ut den och gör den längre än att ta bort den. (:

 9. Jättekul att mitt förslag om ämnet ” ta bort/köpa in attraktioner togs upp! Varmt tack! Jag saknar ”Vikingen”kittel i magen,nu är det flygande mattan som ger bäst kittel av alla tycker jag.Önskar att gamla ”DiscoJet” nu ”RockJet” ersattes med Zamperla Discovery 360.Snygg attraktion med samma typ av kittel i magen som vikingen hade.Roterar snabbare än Lisebergs nya ”Mekanica” vilket borgar för sug i magen!

 10. Jag tycker ni borde skaffa kösystemet som finns på vissa andra parker. Att du får en lapp med en tid när du skall åka, så man slipper stå i dessa köer. Skulle ni ha det skulle jag komma flera gånger per år istället för bara en. Men en stor berg och dalbana typ Helix vore trevligt.

 11. Jag älskade Grönan förut men nu när Extreme är borta känns det inte lika värt att gå dit. Den hade ”det lilla extra”. De senaste åren har det inte kommit något nytt som går snabbt, snurrar en yr eller ser till att man hänger upp och ner mesta dels av åktiden… Så mer karuseller i den stilen för oss våghalsar. Annars tycker jag att ni borde riva en del kiosker/hus eller kanske, som någon nämnde sälja iväg en del barnkaruseller till skansen och slänga upp några härliga åk. Tack och hej!

 12. Väldigt synd att ni tog bort extream… Det var den bästa attraktionen. Jag tycker att ni antingen ska ta tillbaks extream eller att ni bygger en som är lik den! Rockjet tycker jag inte är så kul så den skulle ni kunna ta bort!

 13. Jag tycker man för en gångs skull i Sverige borde våga sticka ut hakan.
  Absolut det finns inte så mycket utrymme på gröna lund så det är ett beskymmer.
  Jag åker runt i världen för att testa olika bergodalbanor, det är en stor hobby jag har.
  Tänk om man nu tänker stort och bygger den högsta bergodalbanan i Europa och slå på lite höjd, så det inte bli någon meter bara. Kör 90meter så har man rekordet i Europa.
  Fatta hur många som skulle komma bara för att man har rekordet. Sen så skulle man slå Liseberg rejält på fingrarna.
  Se nu till att Stockholm och grönalund får Europas bästa bergodalbana.
  /Vestman

 14. Åkt väldigt många berg och dalbanor som finns världen över, men ändå är det Spinspider i Oslo som är en av de häftigaste åk som finns. Halva kan ju gå över vatten, så borde gå att få in.

  Bort med kvasten för övrigt.

  Sen kan man ju bygga en av de där ”hiss med 3D skärm”, där man ibland ser ut… Typ tower of terror eller vad de heter. Rätt byggd så kittlar det ju rejält. Gör de högre med ännu mer fritt-fall-i-mörker” och ni har en vinnare!

 15. Orkade du läsa alla kommentarer och kommit ända hit? Du kanske också önskar att Gröna Lund borde satsa på något häftigare, något som kan konkurrera rättvist med Helix på Liseberg.

  Stockholms Stad är de som har det yttersta ansvaret för beviljande av bygglov och det är dit du skall rikta dina synpunkter. Gröna Lund har inga möjligheter att göra något vettigt utan ett giltigt bygglov för Skeppsholmsviken, som parkeringen egentligen heter.

  Här har Stockholms Stad ett formulär där du kan påverka politikerna i denna fråga: http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Skonhetsradet/Aktuellt/Sodra-Djurgarden/Skeppsholmsviken-Grona-Lund/

  Hos Stockholms Stad finns också planritningar för en berg och dalbana, men de är från 2009 och det har ju hänt mycket sedan dess. Bland annat har Liseberg byggt Helix och då borde Gröna Lund göra något som kan konkurrera med den, dvs fyll den med loopar och skruvar.

 16. Ett förslag är att sluta bygga menlösa bergochdalbanor överallt. Det räcker med en större! Bygg istället flera snurriga karuseller runtom på grönan. Är väldigt mätt på att åka en halv minuts långa turer i bergochdalbanorna på grönan.

 17. Hej älskar grönan men 2016 !!! 2016 !! ! då ska ni verkligen bygga typ nått som helix på Liseberg nått fart och fläktigt som går 150 km/tim som helix fast mycket mer fart lopar & skruvar verkligen nått sucsè rikt framslsget. och andvänd luften bygg berg och dahl banan på långa pelare som går 8 m upp i luften och själva acractionen bygg den över hela grönan det var allt jag hade och säga och lyssna på mig för det kommer dra till er gäster tack o hej leverpastej //Samuel

 18. Jag tycker att ni ska göra kvasten mer längre och att ni ska bygga något häftigt i 2016 som en skruvad berg och dalbana och väldigt snabb och hög som i 30 m höjd

 19. Ta bort Rock-jet men ta ALDRIG bort popexpressen. lilla pariserhjulet skulle kanske kunna bytas ut.
  en bergochdal bana med looping eller VR vore kul. kvasten är lite sekig men ack så härlig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>