langdgrans

Alltså det där med längdgränser …

Varför har vi längdgränser och vem sätter dem? Det är något vi ofta får frågor om. Vår chef för Attraktionsteknik, Peter Andersson, reder ut begreppen.

Att vi har längdgränser har uteslutande med säkerheten att göra. Attraktionerna får gärna kännas läskiga att åka i, antingen genom sin höjd eller hastighet, men de ska alltid vara säkra.

På Gröna Lund finns sex attraktioner som har den högsta längdgränsen, 140 cm. Det är Insane, Jetline, Pop-Expressen, Fritt Fall, Fritt Fall Tilt och Katapulten. Dessa attraktioner utsätter kroppen för påfrestningar som man tål mindre bra om man är barn. Ett barn som inte har ett färdigutvecklat skelett klarar till exempel inte av att utsättas för G-krafter i samma utsträckning som en vuxen.

langdgrans

Många undrar varför vi har längdgränser och inte åldersgränser och det beror helt enkelt på att det kan skilja väldigt mycket i längd på till exempel två tioåringar. Då blir längdgränser mer tillförlitliga. Det är tillverkaren som bestämmer lämplig längdgräns, och anpassar säkerhetsanordningar och stolar efter detta. Längdgränsen fastställs sedan av en besiktningsman. En person som inte har längden inne riskerar alltså dels att påverkas negativt av attraktionen och dels att säkerhetsanordningarna inte fungerar optimalt. Det är därför vi aldrig tillåter någon som inte har längden inne att åka!

Fritt Fall, Fritt Fall Tilt Katapulten och Insane har även en övre längdgräns (195 cm). Det är för att byglarna där går över axlarna och därför kan vara svåra att spänna ordentligt på alltför långa personer. Den längdgränsen är dock inte lika strikt. Går bygeln att spänna är det fritt fram att åka.

Även om vi aldrig skulle tumma en millimeter på säkerheten har jag full förståelse för att det här med längdgränser kan innebära mycket frustration. En centimeter på fel ställe kan göra stor skillnad. Men då kan det vara bra att tänka på att det bara är 6 av 30 attraktioner som har den högsta längdgränsen och 14 som inte har någon längdgräns alls.

Jag vill också tipsa om vår mätstation vid Skrattkammaren. Där kan man få ett armband som visar vilken längdgräns man ”klarar” så slipper man bli mätt vid varje attraktion (och kanske bli nekad när man stått i kö länge).

11 reaktion på “Alltså det där med längdgränser …”

 1. Ni skriver att yngre inte har lika utvecklat skelett och tar som exempel 2 tioåringar. Min nyss fyllda 8åring har längden inne för alla era attraktioner, är det ok?

  1. Hej! I takt med att vi växer utvecklas skelettet. Är man 140 cm är skelettet mer utvecklat än om man är 130 cm, och det gäller oavsett ålder (så länge man växer, inte om man är kortvuxen då skelettet ändå kan vara fullt utvecklat). Därför är längdgränser mer tillförlitliga än åldersgränser. Hoppas det var svar på din fråga!

  1. Hej Melissa! Om du är över 120 cm kan du åka många attraktioner som har den längdgränsen, till exempel Twister och Eclipse. Däremot inte de som har längdgräns 140 cm. På vår hemsida kan du se exakt vilka attraktioner du kan åka vid en viss längd: http://www.gronalund.com/sv/Attraktioner/

 2. Hej, bra att ni gick ut med den infon!
  Jag jobbade själv på grönan i 5 år och det var en del av jobbet att förklara. Minns när jag tog biljetter på Jetline och jag konstaterade att sonen var för kort ( ca 10 cm) till denna kille och hans pappa. Pappan svarar: – Det är lugnt, jag är läkare så det är lugnt. Givetvis var det inge lugnt och sonen fick växa till sig.
  Nu i sommar skulle min snart 9 årige son åka Jetline med sin mor. Han var på gränsen, ett par cm ifrån och blev ytterst besviken.
  Men det är en del av barndomen, att få uppleva att man är för kort och sedan nästa år få åka.
  Ni gjorde ett fantastiskt jobb och sonen fick ett åkbevis där det stod att så snart han har längden inne så får han gå förbi kön på JetLine och åka ett gratis åk, han är väldigt stolt över det!
  Ses snart igen!
  Daniel

 3. Ungen på den där bilden är för kort för Jetline, men lagom lång för Helix på Liseberg.

  Helix har nästan samma krafter (4.3G) som Jetline (4.5G), men är mycket längre och har dessutom 7 inversioner. Vad tror ni om längdgränsen på Jetline om ni skulle jämföra den med Helix som tillåter från 130 cm?

  1. Hej! Det är tillverkarna med sina uträkningar samt utformande av säten samt säkerhetsbyglar som avgör vad som är en lämplig längdgräns. Jetline tillverkades 1986-87 och Helix 2014 och mycket har hänt med tekniken även när det gäller säkerheten på de åren.

 4. Jag får inte åka i jetline för där behöver man vara 140 cm vad synd! Men jag får åka i helix på Liseberg i allafall.

  Jag har åkt i helix den är inte läskig.

 5. Nästa år tänker jag åka Jetline för just nu är jag för kort. Nu är jag bara 7 år. Jag är ca 130 cm nu. Det betyder att jag får åka Jetline snart. Jag vet att Jetline har nästan lika lång nedförsbacke som Twister. men Jetline är nog läskigare med sin långa nedförsbacke ner i en tunnel.

  1. Jag är fortfarande några cm för kort för att åka Jetline. Men nu fyller jag snart 8 år och är snart 140 cm. Nu ska jag snart åka Jetline med min pappa. Jag är 9 cm för kort. Jag har längtat jätte mycket! Tänk att jag nästan får åka ett fritt fall där man bör vara 132 cm och jag som är 131 cm.

   För kort:

   Jag skulle älska att åka jetline inget skrik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>